SSC GD Practice Set Pdf In English Free Download | SSC GD Ka Practice Set | SSC GD English Pdf

SSC GD QUESTION ANSWER

दोस्तों, अगर आप एसएससी जीडी ( SSC GD ) की परीक्षा की तैयारी कर रहे है तो इस प्रैक्टिस सेट ( Practice Set ) से कर सकते है। इस प्रैक्टिस सेट में इस बार आनेवाले सभी प्रश्न उत्तर ( Question Answer ) के साथ दिए गये है इसलिए इस प्रैक्टिस सेट को अवश्य पढ़े।


ssc gd practice set in english

 

Directions : (1 – 3) In these question, a part of sentence is bold. Below each sentence, three possible substitutions are given for the bold part. If one of them (A), (B) or (C) is better than the bold part, indicate your response against the correspond ing letter. (A), (B) or (C). If none of substitutions improves the sentence, indicate (D) as your response.

1. Please turn off the volume of the radio, so that it is not quite so loud–

【A】 Out
【B】 Down
【C】 In
【D】 No improvement

Show Answer
Answer – 【B】 Down

2. I am waiting for you since 9 O’clock this morning–

【A】 Was waiting
【B】 Waited
【C】 Have been waiting
【D】 No improvement

Show Answer
Answer – 【C】 Have been waiting

3. He did not like me to smoking in the presence of our teacher.

【A】 that I smoke
【B】 me smoking
【C】 my smoking
【D】 No improvement

Show Answer
Answer – 【C】 my smoking

Directions (4 – 5) : Given below are the four spellings of the same word. Choose the correct one.

4. 【A】 Exorbitant
【B】 Exhorbitant
【C】 Exorbetant
【D】 Exohorbitant

Show Answer
Answer – 【A】 Exorbitant

5. 【A】Mistery
【B】 Mistrey
【C】 Mystery
【D】 Mistry

Show Answer
Answer – 【C】 Mystery

Directions (6 – 7) : Choose one word substitution out of the four alternatives and blacken the rectangle.

6. Animals living in flock

【A】 gregarious
【B】 hoard
【C】 horde
【D】 flock

Show Answer
Answer – 【D】 flock

7. Free from the system of rebirth :

【A】 emancipation
【B】 salvation
【C】 liberty
【D】 autonomy

Show Answer
Answer -【B】 salvation

Directions (8 – 9): In the following questions, four alternatives are given for the idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

8. a little gush of gratitude

【A】 gradual recovery
【B】 friendly feeling
【C】 excessive labour
【D】 excessive enthusiasm

Show Answer
Answer – 【B】 friendly feeling

9. to lose ground,

【A】 to become less powerful
【B】 to become less popular
【C】 to lose foundation
【D】 to be without a leader

Show Answer
Answer – 【A】 to become less powerful

ssc gd practice set online test

 

Directions (10 – 11) : Choose the word which is most nearly OPPOSITE in meaning to the word given in bold at the question places.

10. Grandeur

【A】 simplicity
【B】 rejoice
【C】 greed
【D】 hesitation

Show Answer
Answer – 【A】 simplicity

11. Denounced

【A】 praised
【B】 notorious
【C】 intense
【D】 dreaded

Show Answer
Answer – 【A】 praised

Directions (12 – 15): Complete the sentences by cor rectly filling the blank space.

12. It was difficult to see through the …… of the headlights at the cars.

【A】 brilliance
【B】 dazzle
【C】 brightness
【D】 shine

Show Answer
Answer -【B】 dazzle

13. The more Himanshu tried to find excuse for his coming late to his office regularly, the more he ……

【A】 was confused
【B】 tied the knot
【C】 was in the flat spin
【D】 cut above others

Show Answer
Answer -【C】 was in the flat spin

14. He fielded the ball and threw it, but it missed the wicket…….

【A】 by a long chalk
【B】 by a distance
【C】 To draw a blank
【D】 by the way

Show Answer
Answer – 【C】 To draw a blank

15. Today, as citizens of free India, we……….both our democracy
and our secularism.

【A】 promote
【B】 cherish
【C】 establish
【D】 champion

Show Answer
Answer -【B】 cherish

Direction (16 – 18) : In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error, idiomatic or grammatical. If there is no mistake, the anser is ‘No error

16. 【A】 Unless he does not return
【B】 all the library books
【C】 he will not be relieved from the service
【D】 No error

Show Answer
Answer – 【A】 Unless he does not return

17. 【A】You must either tell me
【B】 the whole story or at least
【C】 the first half of it
【D】 No error

Show Answer
Answer – 【A】You must either tell me

ssc gd practice set

 

18. 【A】One of the boys
【B】 tried to torn the
【C】 important paper completely
【D】 No error

Show Answer
Answer -【B】 tried to torn ther

Directions (19 – 20): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

19. Coveted

【A】 desired
【B】 priceless
【C】 private
【D】 valid

Show Answer
Answer – 【A】 desired

20. Burgeoning

【A】 intencify
【B】 cultivate
【C】 expanding
【D】 succeding

Show Answer
Answer – 【C】 expanding

Direction (21 – 25): Read the following passages and answer the questions that follow. Your answers to these questions should be based on the passage only.

Passage
Andaman and Nicobar Islands consist of mainly two groups of islands with distinctive features of the original residents …….. Negroid and Mongolese. It is strange to see how these two different groups migrated to these islands so far from the mainland …….. from India and Myanmar. The aboriginals found in these islands are the Jarawas, Sentinelese, Onges, Shompenites, mainly found in * Andaman and the Nicobarese in Nicobar. Of these the Nicobarese in general, and some of the Onges, have accepted the so-called modern civilization and learned the use of modern tools and facilities.
They can be seen frequently in the Port Blair market. The aboriginals are looked after by the Anthropological Department of the Government, who make regular visits to their islands and supply them with food and other necessities.
These aboriginals still do not know how to use a matchbox and prepare fire by rubbing two pieces of wood; they also do not know the use of cloth. If the people from the Anthropological Department offer them clothes, they use them only as turbans and not to wrap their bodies.

21. Original residents of Andaman and Nicobar Islands are

【A】 Negroid
【B】 Mongolese
【C】 Negroid and Mongolese
【D】 None of them

Show Answer
Answer – 【C】 Negroid and Mongolese

22. The so-called modern civilization has been accepted in general by

【A】 all the aboriginals
【B】 the Nicobarese
【C】 the Jarawas
【D】 the Onges

Show Answer
Answer – 【B】 the Nicobarese

23. The original residents migrated to the islands from

【A】 India
【B】 Myanmar
【C】 Sri Lanka
【D】 India and Myanmar

Show Answer
Answer – 【D】 India and Myanmar

24. The Jarawas, Sentinelese, Onges and Shompenites are mainly found in

【A】 Andaman
【B】 Nicobar
【C】 Andaman and Nicobar
【D】 Port Blair

Show Answer
Answer -【A】 Andaman

ssc gd practice set pdf

 

25. The aboriginals are looked after by.

【A】 the Government of India
【B】 the Anthropological Department of the Government
【C】 the Tourism Department
【D】 some NGOs

Show Answer
Answer – 【B】 the Anthropological Department of the Government

SSC GD Constable Exam :- हेल्लो फ्रेंड्स, यहाँ पर एसएससी जीडी ( SSC GD ) की तैयारी के लिए महत्वपूर्ण प्रैक्टिस सेट ( Important Practice Set ) दिया गया है। इस प्रैक्टिस सेट से आप एसएससी जीडी एग्जाम ( SSC GD Exam ) की तैयारी कर सकते है और PDF भी Download कर सकते है।

S.NSSC GD English Question 2021
1.SSC GD English Question Set – 1
2.SSC GD English Question Set – 2
3.SSC GD English Question Set – 3
4.SSC GD English Question Set – 4
5.SSC GD English Question Set – 5
6.SSC GD English Question Set – 6
7.SSC GD English Question Set – 7
8.SSC GD English Question Set – 8
9.SSC GD English Question Set – 9
10.SSC GD English Question Set – 10

SSC GD Question Answer 2021

S.NSSC GD Question 2021
 1SSC GD Math Question 
 2SSC GD GK & GS Question 
 3SSC GD Reasoning Question 
 4SSC GD Hindi Question 
 5SSC GD English Question 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *