SSC GD English Question Paper Download | SSC GD Constable Old Question Papers In English | SSC GD Constable Model Question Paper In English Pdf

SSC GD QUESTION ANSWER

हेल्लो दोस्तों, अगर आप एसएससी जीडी ( SSC GD ) की तैयारी कर रहे है तो यहाँ पर महत्वपूर्ण प्रैक्टिस सेट ( Important Practice Set ) दिया गया है। यहाँ से आपलोग एसएससी जीडी की तैयारी कर सकते है और Pdf Download कर सकते है।


ssc gd english mock test

 

Directions (1 – 2): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

1. Within an ace of

【A】 Within one’s reach
【B】 Very near
【C】 Within the hitting range
【D】 Narrowly

Show Answer
Answer – 【D】 Narrowly

2. Dog in the manger

【A】 An undersized bull almost the shape of a dog
【B】 A dog that has no kennel of its own
【C】 A person who puts himself in difficulties on account of other people
【D】 A person who prevents others from enjoying something useless to himself

Show Answer
Answer – 【D】 A person who prevents others from enjoying something useless to himself

Directions (3 – 4): Find out the word which is spelt correctly.

3. 【A】 automan
【B】 Autumn
【C】 Autaman
【D】 Autuman

Show Answer
Answer – 【B】 Autumn

4.【A】 Greafe
【B】 Grief
【C】 Greef
【D】 Greaf

Show Answer
Answer – 【B】 Grief

Directions (5 – 6) : Choose one word substitution for every question out of the four alternatives.

5. “Building in which dead bodies are kept for a time,

【A】 mortuary
【B】 monastery
【C】 sanitorium
【D】 crematorium

Show Answer
Answer – 【A】 mortuary

6. One who is indifferent to pain and pleasure.

【A】 hermit
【B】 abstemious
【C】 stoical
【D】 bigot

Show Answer
Answer – 【C】 stoical

Directions (7 – 8) : Choose the word which is most nearly OPPOSITE in meaning to the word given in bold at the question places.

7. Receptive

【A】 propulsive
【B】 unresponsive
【C】 concern
【D】 disposed

Show Answer
Answer – 【B】 unresponsive

8. Radical

【A】 contend
【B】 negligible
【C】 superficial
【D】 plenty

Show Answer
Answer – 【C】 superficial

Directions (Q. Nos. 9 – 11) : In the following questions four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives, out of the four and indicate it in the Answer Sheet.

9. He was…..and so was not…..

【A】 guilty; prosecuted
【B】 innocent; acquitted
【C】 innocent; indicted
【D】 discreet; trusted

Show Answer
Answer – 【C】 innocent; indicted

ssc gd constable english paper

 

10.  ….are………people.

【A】 Philanthropists Contemptuous
【B】 Sycophants; contemptible
【C】 Cynics; altruistic
【D】 Pessimists; volatile

Show Answer
Answer – 【B】 Sycophants; contemptible

11. Due to lack of………..in my house, I had to book a……….in the hotel for my guests.

【A】 space; reservation:
【B】 place; room
【C】 accommodation; suite
【D】 room; swit

Show Answer
Answer – 【C】 accommodation; suite

Directions (12 – 14): In questions, part of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and corresponding to the appropriate letter (a,b,c) if there is no error, corresponding to (D) in it.

12. 【A】As soon as he reached the venue
【B】 he enquired from the supervisor
【C】 about the closing time of the examination
【D】 No error

Show Answer
Answer – 【B】 he enquired from the supervisor

13.【A】The leaders of a striking workers
【B】called for the
【C】 Directors for negotiation
【D】 No error

Show Answer
Answer – 【B】called for the

14. 【A】If he would not have confessed it himself
【B】 the crime could scarcely
【C】 have been brought home to him
【D】 No error

Show Answer
Answer – 【A】If he would not have confessed it himself

Directions (15 – 17) : In each sentence, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (A), (B) and (C), which may improve. If no improvement is needed your answer is (D).

15. Is respect really preferable than money ?

【A】 preferable to money
【B】 preffered or money
【C】 preferable than money
【D】 No improvement

Show Answer
Answer – 【A】 preferable to money

16. I have seen the film and she also has.

【A】 has also
【B】 has too
【C】 too has
【D】 No improvement

Show Answer
Answer – 【A】 has also

17. If you have studied hard, you would have got the first class.

【A】 If you studied hard
【B】 If you had studied hard
【C】 If you would study hard
【D】 No improvement

Show Answer
Answer -【B】 If you had studied hard

ssc gd english pdf download

 

18. She made her step-son her …………… to her large fortune.

【A】 hare
【B】 heir
【C】 hair
【D】 here

Show Answer
Answer – 【B】 heir

Directions (19 – 20): Choose the word which is most nearly the same in meaning to the word given in bold.

19. ACCOUTREMENTS

【A】 Relatives
【B】 Companions
【C】 Calculations
【D】 Equipments

Show Answer
Answer – 【D】 Equipments

20. VERACITY

【A】 Freedom
【B】 Truth
【C】 Wisdom
【D】 Loyalty

Show Answer
Answer – 【B】 Truth

PASSAGE (Q.N. 21 TO 25)

Why don’t I have a telephone ? Not because I pretend to be wise or pose as unusual. There are two chief reasons; because I don’t really like the telephone, and because I find I can still work, play, eat, breathe, and sleep without it. Why don’t I like the telephone ? Because I think it is a pest and time waster. It may create unnecessary suspense and anxiety, as when you wait for an expected call, that doesn’t come; or irritating delay, as when you keep ringing a number that is always engaged. As for speaking in a public telephone booth, it seems to me really horrible. You would not use it unless you were in a hurry, and because you are in a hurry, you will find other people waiting before you. When you do get into the booth, you are half suffocated by the stale, unventilated air, flavoured with cheap face-powder and chain smoking; and by the time you have begun your conversation your back is chilled by the cold looks of somebody who is moving about restlessly to take your place. If you have a telephone in your house, you will admit that it tends to ring when you least want it to ring; when you are asleep, or in the middle of a meal or a conversation, or when you are just going out, or when you are in your bath. Are you strona minded enough to ignore it, to say to yourself. “Ah well, it will be all the same in hundred years time”. You are not. You think there may be some important news or message for you. Have you never rushed dripping from the bath, of chewing from the table. or dazed from bed, only to be told that you are a wrong number ? You were told the truth. In my opinion all telephone numbers are wrong numbers. If, of course, your telephone rings and you

decide not to answer it, then you will have to listen to an idiotic bell ringing and ringing in what is supposed to be the privacy of your own home. You might as well buy a bicycle bell and ring it yourself.


21.   ……….. your back is chilled by the cold looks of somebody’ means :

【A】 people are very cold
【B】 others look at you angrily
【C】 you feel cold at the back
【D】 you feel uneasy because the person next in the queue looks at you restlessly

Show Answer
Answer – 【D】 you feel uneasy because the person next in the queue looks at you restlessly

22. ‘All telephone numbers are wrong numbers’, because :

【A】 the author always gets wrong calls
【B】 whenever he tries it always goes wrong.
【C】 he doesn’t give much importance to telephone and telephone numbers.
【D】 none of the statements given above.

Show Answer
Answer – 【C】 he doesn’t give much importance to telephone and telephone numbers.

23. The author does not have a telephone because :

【A】 he thinks that it can create unnecessary suspense and anxiety.
【B】 he pretends to be wise
【C】 he poses as unusual
【D】 he would prefer to do something else

Show Answer
Answer – 【A】 he thinks that it can create unnecessary suspense and anxiety.

24. Ah well, it will be all the same in hundred years time’. This sentence means :

【A】 One should be strong minded
【B】 Nothing is going to change even if you don’t answer the telephone bell.
【C】 Things have not changed for the past 100 years
【D】 Things will remain the same for 100 years to come.

Show Answer
Answer – 【D】 Things will remain the same for 100 years to come.

ssc gd exam paper english pdf download

 

25. He hates speaking in a public telephone booth because :

【A】 the other side may not know your number
【B】 it is costlier
【C】 he is suffocated by the stale, unventilated air, flavoured with cheap face powder and chain smoking
【D】 others look at him angrily

Show Answer
Answer – 【C】 he is suffocated by the stale, unventilated air, flavoured with cheap face powder and chain smoking

SSC GD Constable Exam :- हेल्लो फ्रेंड्स, यहाँ पर एसएससी जीडी ( SSC GD ) की तैयारी के लिए महत्वपूर्ण प्रैक्टिस सेट ( Important Practice Set ) दिया गया है। इस प्रैक्टिस सेट से आप एसएससी जीडी एग्जाम ( SSC GD Exam ) की तैयारी कर सकते है और PDF भी Download कर सकते है।

S.NSSC GD English Question 2021
1.SSC GD English Question Set – 1
2.SSC GD English Question Set – 2
3.SSC GD English Question Set – 3
4.SSC GD English Question Set – 4
5.SSC GD English Question Set – 5
6.SSC GD English Question Set – 6
7.SSC GD English Question Set – 7
8.SSC GD English Question Set – 8
9.SSC GD English Question Set – 9
10.SSC GD English Question Set – 10

SSC GD Question Answer 2021

S.NSSC GD Question 2021
 1SSC GD Math Question 
 2SSC GD GK & GS Question 
 3SSC GD Reasoning Question 
 4SSC GD Hindi Question 
 5SSC GD English Question 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *