SSC GD English Paper | SSC GD English Question Answer | SSC GD English Question Paper

SSC GD QUESTION ANSWER

SSC GD English Mock Test : दोस्तों, अगर आप एसएससी जीडी परीक्षा ( SSC GD Exam ) की तैयारी कर रहे है तो यहाँ पर आपके लिए SSC GD English Question And Answer दिया गया है जिससे आप अच्छे से तैयारी कर सकते है । इसलिए इस SSC GD Model Question Paper In English Pdf को जरुर पढ़े। SSC GD English Paper


ssc gd english question paper

Direction (1–3): In these questions, the sentence is divided into three parts (A), (B) and (C). Find out which part of the sentence has an error. If there is no error, mark your answer as (D).

1. 【A】A lot of travel delay is caused
【B】 due to inefficiency and lack of
【C】good management/on behalf of the Railways
【D】No errors

Show Answer
Answer – 【A】A lot of travel delay is caused


2. 【A】 Neelima has scored the first class
【B】 in her final exams
【C】 is not it
【D】 No error

Show Answer
Answer – 【C】 is not it


3. 【A】The conductor asked the passenger
【B】why had not he purchased a ticket
【C】in advance to board the bus
【D】No error

Show Answer
Answer – 【B】why had not he purchased a ticket


Directions (4–5) : Out of the four alternatives choose the one which expresses the right meaning of the given word.

4. HINDRANCE:

【A】 obstacle
【B】 resources
【C】 hedge
【D】 ban

Show Answer
Answer -【A】 obstacle


5. ASSAILANT:

【A】 scarce
【B】 useful
【C】attacker
【D】 usual

Show Answer
Answer -【C】attacker


Directions (6–9) : Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

6. He is the author of…….. books of very high quality.

【A】 mightily
【B】 numerous
【C】 empowered
【D】 glaring

Show Answer
Answer – 【B】 numerous


7. Suresh concurred……..my views on all matters.

【A】 by
【B】 to
【C】 for
【D】 with

Show Answer
Answer -【D】 with


8. They ……… settled their long standing dispute.

【A】 amicably
【B】 forcefully
【C】obviously
【D】 punctually

Show Answer
Answer – 【A】 amicably


9. We should not …………..our wealth openly.

【A】yield
【B】render
【C】associate
【D】exhibit

Show Answer
Answer -【D】exhibit


Directions (10–11) : Choose the exact meaning of the idioms/phrases.

ssc gd english question pdf 

10. To bell the cat

【A】To take lead in danger
【B】 To tie bell to cat’s neck
【C】To be alert of the enemy
【D】 To make noise

Show Answer
Answer – 【C】To be alert of the enemy


11. To fly off the handle

【A】To break something
【B】 To be indifferent
【C】 To act foolishly
【D】To get into a rage and lose self-control

Show Answer
Answer – 【D】To get into a rage and lose self-control


Direction (12–13): In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

12. 【A】separetion
【B】 seperation
【C】 seperetion
【D】 separation

Show Answer
Answer -【D】 separation


13. 【A】discrepancy
【B】 descrepancy
【C】discripancy
【D】 discrepansy

Show Answer
Answer – 【A】discrepancy


Direction (14 – 15): In each of the following sentences, choose the word which is opposite in meaning.

14. Desecration

【A】 profanity
【B】 abuse
【C】purification
【D】approbation

Show Answer
Answer – 【C】purification


15. Terminate

【A】 cease
【B】conclude
【C】 molest
【D】 begin

Show Answer
Answer – 【D】 begin


Direction (16–17) : In each of the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

16. A small unimportant thing that somebody does wrong–

【A】 estrangement
【B】 rotunda
【C】 subterfuge
【D】 peccadillo

Show Answer
Answer – 【D】 peccadillo


17. A violent storm with very strong winds which move in a circle—

【A】tornado
【B】 hurricane
【C】 cataclysm
【D】 flux

Show Answer
Answer -【A】tornado


Directions (18–20): In question, a part of the sento is underlined. Below are given alternatives for the underlined nam (A), (B) and (C) which may improve the sentence. Choose correct alternative. In case no improvement is needed, your ansu is (D).

18. He behaves like coward.

【A】 cowardly
【B】 like a coward
【C】 as if he was a coward
【D】 No improvement

Show Answer
Answer – 【B】 like a coward


ssc gd english practice set pdf

19. Several disciples follow the footsteps of their guru.

【A】follow in
【B】 follow on
【C】are following
【D】 No improvement

Show Answer
Answer – 【D】 No improvement


20. The Japanese are hardly working people.

【A】 a hard working people
【B】 a hardly working people
【C】 hard working people
【D】No improvement

Show Answer
Answer – 【C】 hard working people


Direction (21 – 25) : In the following passages from Question, some of words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer Sheet.
PASSAGE The (…….21) age is the age of machines. From the (…….22) the Industrial Revolution began in Erope. Man’s life has been changing (……..23) many ways. At first the change was (…….24). Now machines have become (…….25) of our daily lives.

21. 【A】 modern
【B】new
【C】civilized
【D】 present

Show Answer
Answer – 【A】 modern


22. 【A】 birth
【B】time
【C】beginning
【D】start

Show Answer
Answer -【B】time


23. 【A】 into
【B】to
【C】in
【D】with

Show Answer
Answer – 【C】in


24. 【A】 slow
【B】steady
【C】fast
【D】stagnant

Show Answer
Answer – 【A】 slow


ssc gd english question mock test

25. 【A】 component
【B】part
【C】 necessity
【D】support

Show Answer
Answer – 【B】part


SSC GD Constable Exam :- हेल्लो फ्रेंड्स, यहाँ पर एसएससी जीडी ( SSC GD ) की तैयारी के लिए महत्वपूर्ण प्रैक्टिस सेट ( Important Practice Set ) दिया गया है। इस प्रैक्टिस सेट से आप एसएससी जीडी एग्जाम ( SSC GD Exam ) की तैयारी कर सकते है और PDF भी Download कर सकते है।

S.NSSC GD English Question 
1.SSC GD English Question Set – 1
2.SSC GD English Question Set – 2
3.SSC GD English Question Set – 3
4.SSC GD English Question Set – 4
5.SSC GD English Question Set – 5
6.SSC GD English Question Set – 6
7.SSC GD English Question Set – 7
8.SSC GD English Question Set – 8
9.SSC GD English Question Set – 9
10.SSC GD English Question Set – 10

SSC GD Question Answer 

S.NSSC GD Question 
 1SSC GD Math Question 
 2SSC GD GK & GS Question 
 3SSC GD Reasoning Question 
 4SSC GD Hindi Question 
 5SSC GD English Question 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *