SSC GD Constable English Paper | SSC GD Constable Exam English | SSC GD English Pdf Download

SSC GD QUESTION ANSWER

SSC GD Constable Exam :- दोस्तों अगर अआप एसएससी जीडी ( SSC GD ) की तैयारी कर रहे है तो इस प्रैक्टिस सेट से जरुर करें क्योंकि इस सेट में परीक्षा में पूछे जानेवाले सभी प्रश्न दिए गये है। इसलिए इस Practice Set को जरुर पढ़े।


ssc gd constable english question paper

 

Directions (76-78) : Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (D).(Ignore errors of punctuation, if any).

1. 【A】 People have a right to criticize
【B】 but at the same time each of them
【C】 have to remember the duty also
【D】 No error

Show Answer
Answer – 【C】 have to remember the duty also

2. 【A】 Just before the race
【B】 I asked him
【C】 whom he thought was going to win
【D】 No error

Show Answer
Answer – 【C】 whom he thought was going to win

3. 【A】 If I was you
【B】 I would have told the chairman
【C】 to keep his mouth shut
【D】 No error

Show Answer
Answer – 【A】 If I was you

Direction (4 – 5) : In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words / sentence.

4. A foreigner who settles in a country.

【A】 Immigrant
【B】 Emigrant
【C】 Alien
【D】 Visitor

Show Answer
Answer -【A】 Immigrant

5. Doing something according to one’s own free will.

【A】 Wilfully
【B】 Obligingly
【C】 Voluntary
【D】 Compulsorily

Show Answer
Answer – 【C】 Voluntary

Directions (6 – 7): In the following questions, groups of-four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

6. 【A】dominent
【B】 domenant
【C】 domenent
【D】 dominante

Show Answer
Answer -【D】 dominante

7. 【A】 obsarve
【B】 obsarving
【C】 observer
【D】 observent

Show Answer
Answer – 【C】 observer

Directions (8 – 10) : Complete the sentences by correctly filling the blank space.

8. His book was marked by many…… remarks which made us forget its main theme.

【A】 idiotic
【B】 humorous
【C】 slanted
【D】 idiomatic

Show Answer
Answer – 【D】 idiomatic

9. When an infant displayed signs of illness, the anxious parents called in a…..

【A】 paediatrician
【B】 plagiarist
【C】 paediatrist
【D】 practitioner

Show Answer
Answer – 【A】 paediatrician

ssc gd exam paper english pdf download

 

10. What a sensation it would cause if it ……., now discovered that such a man had left behind a diary.

【A】 is
【B】 be
【C】 was
【D】 were

Show Answer
Answer – 【D】 were

11. Each of the following questions has a word or group of words missing. Four alternative words are given. You have to find out which one of them would make the sentence grammatical correct and meaningful.
His hesitancy in taking quick decision cost him……..in this matter.

【A】 barely
【B】 admirably
【C】 dearly
【D】 earnestly

Show Answer
Answer – 【C】 dearly

Direction (12 – 14) : In each of the following questions, a part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. If no improvement is needed, the answer is ‘No improvement’ or ‘No correction required’.

12. About a thousand sportsmen from all the colleges have arrived, the highest contingent being from Delhi.

【A】 biggest
【B】 largest
【C】 greatest
【D】 No improvement

Show Answer
Answer -【A】 biggest

13. The man to who I sold my house was a cheat.

【A】 to whom I sold
【B】 to who I sell
【C】 who was sold to
【D】 No correction required

Show Answer
Answer – 【A】 to whom I sold

14. He hasn’t yet applied for the job we told him.

【A】 we told him of
【B】 we told him about
【C】 of which we told him
【D】 No improvement

Show Answer
Answer – 【B】 we told him about

Directions (15 – 16): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses, the meaning of the given word.

15. Irruption

【A】 Hate
【B】 Bursting in
【C】 Interference
【D】 Altercation

Show Answer
Answer -【B】 Bursting in

16. ECHELON

【A】 Rank
【B】 Opponent
【C】 Follower
【D】 Identity

Show Answer
Answer – 【A】 Rank

Directions (17 – 18) : Choose the word opposite in meaning to the given word.

17. ADVANCE

【A】 Retreat
【B】 Restrain
【C】 Withhold
【D】 Defend

Show Answer
Answer – 【A】 Retreat

ssc gd practice set in english pdf download

 

18. CONSIDERATE

【A】 Harsh
【B】 Infuriated
【C】 Opposed
【D】 Indifferent

Show Answer
Answer -【D】 Indifferent

Directions (19 – 20) : In questions four alternatives are sen for the Idiom/Phrase underlined in he sentene. Choose the 91. alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it is the Answer Sheet.

19. Money given to a school by only burns a hole in his pocket.

【A】 gets spent quickly
【B】 makes a hole in his pocket
【C】 Catches fire soon
【D】 does not have value

Show Answer
Answer – 【A】 gets spent quickly

20. If you don’t cut down your profit margin, you’ll price yourself out of the market.

【A】 become too expensive for customers
【B】 lose your job
【C】 sell all your goods
【D】 become a prosperous businessman

Show Answer
Answer – 【A】 become too expensive for customers

PASSAGE (O N. 21 To 25) Direction in the following passages from Question, some of words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer Sheet.
Then think of other conveniences the city has to offer; the ….21…. buses to take you from place to place; the bath-rooms fitted with gleaming ….22…. fittings; the shops and super markets where you can buy all your
….23…. desires and so many other things impossible to list. When you live in the country long enough you are bound to miss all these ….24…. of …..25…. life.

21.【A】 rickety
【B】 vintage
【C】 confortable
【D】 uncomfortable

Show Answer
Answer – 【C】 confortable

22.【A】 pantry
【B】 ceramic
【C】 sanitary
【D】 plastic

Show Answer
Answer -【C】 sanitary

23.【A】 mind’s
【B】 heart’s
【C】 emotion’s
【D】 pocket’s

Show Answer
Answer – 【B】 heart’s

24.【A】goods
【B】amenities
【C】perks
【D】points

Show Answer
Answer – 【B】amenities

ssc gd exam date 2021 english

 

25.【A】 victorian
【B】 modern
【C】 ancient
【D】 rural

Show Answer
Answer -【B】 modern

SSC GD Constable Exam :- हेल्लो फ्रेंड्स, यहाँ पर एसएससी जीडी ( SSC GD ) की तैयारी के लिए महत्वपूर्ण प्रैक्टिस सेट ( Important Practice Set ) दिया गया है। इस प्रैक्टिस सेट से आप एसएससी जीडी एग्जाम ( SSC GD Exam ) की तैयारी कर सकते है और PDF भी Download कर सकते है।

S.NSSC GD English Question 2021
1.SSC GD English Question Set – 1
2.SSC GD English Question Set – 2
3.SSC GD English Question Set – 3
4.SSC GD English Question Set – 4
5.SSC GD English Question Set – 5
6.SSC GD English Question Set – 6
7.SSC GD English Question Set – 7
8.SSC GD English Question Set – 8
9.SSC GD English Question Set – 9
10.SSC GD English Question Set – 10

SSC GD Question Answer 2021

S.NSSC GD Question 2021
 1SSC GD Math Question 
 2SSC GD GK & GS Question 
 3SSC GD Reasoning Question 
 4SSC GD Hindi Question 
 5SSC GD English Question 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *