Bihar Paramedical English V.V.I Question | Bihar Paramedical English Important Question 2022 | Bihar Paramedical English Question 2022

Bihar Paramedical Model Paper Bihar Paramedical Question Paper

Bihar Paramedical Entrance Exam Question Paper : हेल्लो फ्रेंड्स, अगर आप Bihar Paramedical Entrance Exam की तैयारी कर रहे है तो यहाँ पर आपके लिए Bihar Paramedical English Question Paper 2022 दिया गया है जो की इस परीक्षा के लिए बहुत महत्वपूर्ण है। अगर आप भी बिहार पारामेडिकल परीक्षा 2022 की तैयारी कर रहे है तो यह Bihar Paramedical Practice Set 2022 को अवश्य पढ़े। Bihar Paramedical English V.V.I Question


Directions – (Q. 1-5): In the following questions, you have one brief passage with five questions below. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it in the Answer Sheet.

PASSAGE

At the beginning of the 18th cor Kerala was divided up among a large of feudal chiefs and rajas. The for important states were those of Calicu the Zamorin, Chirakkal, Coch Travancore. The kingdom of Travanco into prominence after 1729 und Martanda Verma, one of the leading st of the 18th century. He combined rare fo and strong determination with courage He subdued the Feudatories, congue and Elayadam, and defeated the Dutch ending their political power in Keral organised a strong army on a western with the help of European officers and it with modern weapons. He also constru a modern arsenal, Martanda Verma new army to expand northwards an boundaries of Travancore soon expanded from Kanya Kumari to Cochin. He undertook man irrigation works; built roads and canals communication, and gave active encouragem to foreign trade.
By 1763, all the petty principality of Kerala had been absorbed or subordinated by the three big states of Cochin, Travancore and Calicut. Haider Ali began his invasion of Kerala in 1766 and in the end annexed northern Kerala up to Cochin, including the territories of the Zamorin of Calicut.
The 18th century saw a remarkable revival in Malayalam literature. This was due in part to the rajas and chiefs of Kerala who were great patrons of literature. Trivandrum, the capital of Travancore, became in the second half of the 18th century, a famous centre of Sanskrit Scholarship. Rama Verma, successor of Martanda Verma, was himself a poet, scholar, musician, renowned actor and a man of great culture. He conversed fluently in English, took a keen interest in European affairs and regularly read newspapers and journals published in London, Calcutta and Madras.

Bihar Paramedical English V.V.I Question

1. Martanda Verma was the king of–

(A) Kerala
(B) Calicut
(C) Chirakkal
(D) Travancore

Show Answer
Answer – (D) Travancore


2. Which of the following statements is/are NOT TRUE in the context of the passage ?
1. For the first time Haider Ali invaded Kerala in 1762
2. Zamorin was the ruler of Chirakkal.

(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Both (1) and (2)
(D) Neither (1) nor (2)

Show Answer
Answer – (C) Both (1) and (2)


3. According to the passage, which of the following capital city was a renow centre of Sanskrit literature ?

(A) Cochin
(B) Calicut
(C) Trivendrum
(D) Chirakkal

Show Answer
Answer – (C) Trivendrum


4. The year 1763 is important in history of Kerala because in this very year –

(A) all the petty principalities of Kerala had been subordinated by the three big states of Cochin, Travancore and Calicut.
(B) Kerala was invaded by Haider Ali
(C) The English annexed the northern part of Kerala.
(D) Rama Verma succeeded the throne of Travancore.

Show Answer
Answer – (A) all the petty principalities of Kerala had been subordinated by the three big states of Cochin, Travancore and Calicut.


5. Which of the following rulers ended the Dutch political power in Kerala ?

(A) Zamorin
(B) Martand Verma
(C) Rama Verma
(D) None of these

Show Answer
Answer – (B) Martand Verma


6. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select No Error'(D). Vaibhav was trying for admission in (A) the engineering college even though his parents (B)/ wanted him to take up medicine. (C)/ No error.(D)

(A) A
(B) B
(C) C
(D) D

Show Answer
Answer – (D) D


7. Improve the bracketed part of the sentence. I (have been writing) twenty pages since morning.

(A) was writing
(B) am writing
(C) have written
(D) No improvement

Show Answer
Answer – (C) have written


Directions – (Q.8–9): In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

8. It was………hot that summer.

(A) unbelievably
(B) unacceptably
(C) supremely
(D) amazingly

Show Answer
Answer – (A) unbelievably


9. In the face of the ……… cross examination, the accused remained stoic.

(A) solid
(B) terrible
(C) tedious
(D) gruelling

Show Answer
Answer – (D) gruelling


10. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the Phrase. A tangled mass in something such as hair or wool.

(A) knot
(B) vortex
(C) snot
(D) whorl

Show Answer
Answer – (A) knot


11. Select the synonym of –
Extrapolate

(A) deduce
(B) rejection
(C) scruple
(D) vacillate

Show Answer
Answer – (A) deduce


12. In the following question, out to the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom) Phrase.
By the skin of one’s teeth.

(A) to hurt someone
(B) Teeth show health of an animal or a person
(C) Dental hygiene is critical for good health
(D) A very narrow margin

Show Answer
Answer – (D) A very narrow margin


13. Select the antonym of –
Presumption

(A) fact
(B) posit
(C) assumption
(D) conjecture

Show Answer
Answer – (A) fact


14. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech. Smita says, “I like chocolates.”

(A) Smita said she like chocolates.
(B) Smita says that she likes chocolates.
(C) Smita says she likes chocolates.
(D) Smita says that, that she likes chocolates.

Show Answer
Answer – (B) Smita says that she likes chocolates.


bihar paramedical question paper 2022 pdf download

15. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the Phrase.
Relating to or characteristic of hell or the underworld.

(A) diabolical
(B) execrable
(C) elysium
(D) infernal

Show Answer
Answer – (D) infernal


Directions-(Q. 16-17) : Choose the correct alternative out of the four alternatives.

16. All decisions, ………, are likely to be taken by consensus.

(A) anyhow
(B) forever
(C) somehow
(D) however

Show Answer
Answer – (D) however


17. She is beautiful ……… brave.

(A) but
(B) and
(C) yet
(D) so

Show Answer
Answer – (B) and


18. Find the synonym of the word.
Esteem

(A) Respect
(B) Petty
(C) Weak
(D) Desert

Show Answer
Answer – (A) Respect


19. Find the correctly spelt word.

(A) Precarius
(B) Preceede
(C) Premier
(D) Prepertion

Show Answer
Answer – (C) Premier


20. Find out which part of the sentence has an error. If there is no error, the answer is (4). He was awarded (1) with a doctorate degree(2)/ for his new invention.(3)/ No error(4).

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Show Answer
Answer – (C) 3


21. Choose the alternative which best expresses the word.
Inadvertent

(A) Thoughtless
(B) Unintentional
(C) Insane
(D) Unintelligent

Show Answer
Answer – (B) Unintentional


22. Fill in the blank with the appropriate word.
He knows French and German …… Russian.

(A) beside
(B) besides
(C) aside
(D) except

Show Answer
Answer – (B) besides


23. Choose the word opposite in meaning to the given word.
Inquisitive

(A) Inadequate
(B) Unconcerned
(C) Uncomfortable
(D) None of the above

Show Answer
Answer – (B) Unconcerned


24. Choose the correct word to improve the bold part in given sentence.
Both the mother-in-laws welcomed the newly weds with garlands of flowers.

(A) mothers-in-laws
(B) mother-in-law
(C) mothers-in-law
(D) No improvement

Show Answer
Answer – (C) mothers-in-law


पैरामेडिकल क्वेश्चन पेपर इन हिंदी pdf

25. What is the mean of ‘A square deal ?

(A) A square peg in a round hole
(B) An unfair business deal
(C) An agreement among business partners
(D) A fair bargain

Show Answer
Answer – (D) A fair bargain


Bihar Paramedical English Practice Set Pdf :

S.NBihar Paramedical English Question Paper 2022
1.Bihar Paramedical English Practice Set – 1
2.Bihar Paramedical English Practice Set – 2
3.Bihar Paramedical English Practice Set – 3
4.Bihar Paramedical English Practice Set – 4
5.Bihar Paramedical English Practice Set – 5
6.Bihar Paramedical English Practice Set – 6
7.Bihar Paramedical English Practice Set – 7
8.Bihar Paramedical English Practice Set – 8

Bihar Paramedical Question Answer :

S.NBihar Paramedical 2022 Ka Question Paper
1.Bihar Paramedical General Knowledge Question Paper 
2.Bihar Paramedical Science Model paper 
3.Bihar Paramedical Math Question 
4.Bihar Paramedical Hindi Question Answer
5.Bihar Paramedical English Practice Set

Bihar paramedical dental question paper pdf | bihar paramedical 2022 ka question paper | bihar paramedical question paper 2022 pdf | bihar paramedical previous question papers | bihar paramedical question paper 2022 pdf download | पैरामेडिकल इंटर स्तरीय अभ्यास सेट 2022 | Bihar paramedical Model Paper 2022 | पैरामेडिकल क्वेश्चन पेपर इन हिंदी pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *